Vest: DAN SEĆANJA NA HEROJA KOŠARA IZ LJIGA

DAN SEĆANJA NA HEROJA KOŠARA IZ LJIGA

DAN SEĆANJA NA HEROJA KOŠARA IZ LJIGA

 

Petog maja se navršava pune 24. godine od pogibije Darka Miloševića iz Ljiga koji je tragično nastradao na Košarama. Ljig nije pamtio veću sahranu, niko nije mario ni na vazdušnu opasnost i NATO bombe kada se uz omiljenu Darkovu pesmu "Nedelja" od Džeja, povorka kretala ka groblju. Tog dana svi su plakali.

Darko Milošević je rođen 28.10.1978. godine u Ljigu. U klasi mart '98 nalazio se u stroju 125. motorizovane brigade u Peći, na odsluženju vojnog roka. Petog maja 1999. godine u jeku borbe na Košarama u ranim jutarnjim satima, i pored velikih napora srpske vojske koja je brojno bila dosta slabija u odnosu na neprijatelja, u Darkovom rovu odjeknule su dve detonacije. Darko je bio u veoma lošem stanju, borio se za svoj život do poslednjeg trena, ali nije izdržao.

DAN SEĆANJA NA HEROJA KOŠARA IZ LJIGA-0

„Krajem marta Ljig je posetio predsednik Udruženja „Junaci sa Košara“ pukovnik Ljubinko Đurković i razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave o uspostavljanju 5. maja kao „Dana sećanja na Darka Miloševića i junake sa Košara“ u ljiškoj opštini, kaže dr Marija Mijailović, jedan od organizatora ovogodišnjeg skupa. Ideja je da se u svakom gradu, opštini i mestima gde je rođeno 108 junaka ove bitke jedan dan u godini ustanovi kao Dan sećanja. U Ljigu bi se ta ideja samo formalizovala eventualnim donošenjem skupštinske odluke jer smo mi od 2000. godine svakog 5. maja, bez izuzetka, prigodnim programima odavali počast našem heroju Darku Miloševiću“, ističe Marija Mijailović.

Bitku na Košarama vodio je general Dragan Živanović iz Ba  kod Ljiga, komandant 125. motorizavane brigade kojoj je pripadao i Darko Milošević. Ostaće zabeleženo da se u zoni odgovornosti ove jedinice 1999. godine odigrala jedna od najvećih bitaka u novijoj istoriji Srbije, a ova brigada je iste godine odlikovana Ordenom narodnog heroja. Vojnička pobeda Živanovića i njegovih junaka ostala trn u oku generalima NATO i političkom „Zapadu“, pa je Tužilaštvo za ratne zločine tri godine pokušavalo da dođe do „dokaza“ i Živanovića kazni za vojničko poniženje koje im je priredio sa svojim ratnicima. I iz te bitke izašao je kao pobednik. Tužilaštvo je posle tri godine odustalo od krivičnog gonjenja. On se zahvalio  Opštini Ljig što je među prvima prepoznala značaj ove bitke i podigla spomenik Darku Miloševiću a ulicu u kojoj je živeo nazvala po ovom heroju.

DAN SEĆANJA NA HEROJA KOŠARA IZ LJIGA-1

Herojska pobeda na Košarama dugo nije bila poznata javnosti, bar ne u onoj meri u kojoj je trebala, međutim, u poslednjih nekoliko godina sve više se priča o ovoj bici, a junacima se odaju pošte za svoju hrabrost. Narod pamti herojska dela naših junaka, a to potvrđuju i ovakvi komemorativni skupovi, istakao je pukovnik u penziji Ljubinko Đurković.

 Povodom Dana opštine Ljig 3. decembra 1999. godine otkrivena je spomen bista u blizini njegove kuće. Na inicijativu Darkovog  brata, u proleće 2006.godine uz pomoć komšija i opštine Ljig napravljene su ljuljaške, klackalice i penjalice za decu a urađena je i rasveta. U maju 2021.  na inicijativu saboraca i njegovih komšija završen je i mural sa koga Darko sa osmehom gleda na parkić kao da svakom detetu želi dobrodošlicu. Ovo je samo mali način da se oda pošta jednom junaku, čiji je život prekinut u 21. godini života u jeku borbe za slobodu otadžbine. Građani Ljiga i Srbije na tome će mu večno biti zahvalni.

I ove godine u organizaciji Kulturno- umetničkog društva "Ljig",  Dan sećanja na Darka Miloševića će biti obeležen 5. maja u 17 časova prigodnim programom u blizini njegove kuće. Ovo će biti ujedno i prilika da se oda pošta tragično staradalim učenicima u beogradskoj školi, dok će program biti prilagođen danu žalosti.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar