Vest: Kosidba na Rajcu - program manifestacije

Kosidba na Rajcu - program manifestacije

Kosidba na Rajcu - program manifestacije

I ove godine na čuvenoj planini iznad Ljiga od 14. do 16. jula održava se tradicionalna manifestacija Kosidba na Rajucu, takmičarska moba i vašar.

Najbolji kosci po 54. put odmeriće svoju brzinu i umeće u košenju trave.

Smotra ima i međunarodni karakter. Na Kosidbi su do sada učestvovali kosci iz Francuske, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Norveške… Svake godine učestvuju najbolji kosci iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Zlatnu kosu do sada je najviše, čak sedam puta – osvajao Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada.

Sem najboljeg kosca – kome se meri brzina, širina, kvalitet, ujednačenost otkosa, bira se i đidija ili kozbaša, kosac koji se najlepše odeva, peva, igra, ima najlepši stas…

Ovogodišnja priredba počinje običajem da đidija kosu otkuje onoliko puta koliko je do tada manifestacija održano. Potom, defile kosaca stiže na livade za košenje, a pre takmičenja tradicionalno se priređuje revijalno košenje trave.

Kosidbu na Rajcu poseti nekoliko desetina hiljada turista iz Srbije i okruženja.

A kako se kosači opremaju

Svi kosači oblače letnju seljačku nošnju: radne široke bele pantalone (bele gaće) i do kolena dugu belu vezenu košulju, preko koje se navlači obavezan jelek. Kosači se opasuju tkanim šarenim pojasem. Gaće se upasuju u tozluke, a preko njih se obuvaju vezene vunene čarape i onda dolaze opanci sa šest reda lakovanih kaiša (može i manje).

Prepoznatljiv detalj i ukras koji krasi i od sunca štiti kosače na Rajcu je slameni šešir. Dodatna oprema su beli vezeni peškir, brus ili belegija, vondir…

Inače, prvo takmičenje kosača na Rajcu se održalo kada i prvi narodni vašar, 1892. godine. Kako u stara vremena, tako i danas, Kosidba na Rajcu se uvek održava prve nedelje posle Petrovdana. Kosidba nije samo takmičenje kosača, već prikaz tradicije, počev od okupljanja kosača, trubača, zdravičara, vodonoša, odlaska na kosidbu, kosackog ručka na travi – otkosu (ručak od tradicionalnih jela koji se služi na ćilimima i belim čaršafima) – ovaj deo je posebno atraktivan. Kako nekada, tako i danas se učesnici oblače u narodne nošnje i pokazuju svoje veštine i snagu. Nekada su ove mobe bile prilika i da se upoznaju momci i devojke, pa i da se sklope brakovi.

Petak, 14.07.2023.

17.00 Rajački vašar

21.00 Apsolutno romantično – koncert

 

Subota, 15.07.2023.

12.00 Otvaranje izložbe poljoprivredne mehanizacije

19.00 Festival folklornih ansambala

 

Nedelja, 16.07.2023.

09.00 Okupljanje kosača

10.00 Kosačka zdravica, nastup pevača, igrača, trubača…

11.00 Otvaranje Kosidbe

11.15 Defile kosača, trubača, ručkonoša, vodonoša ka livadama za košenje

11.45 Demonstracija rada poljoprivredne mehanizacije

12.00 Revijalno takmičenje kosača

12.30 Kosidba na Rajcu – takmičarski deo

13.00 Međunarodno ekipno takmičenje u ručnom košenju trave

13.30 Kosački ručak na otkosu

15.00 Kulturno-umetnički program

Marina Stevanović i ansambl Vez

15.30 Proglašenje pobednika i dodela priznanja

Trubački orkestar Etno art – koncert

Rade Jorović – koncert

Goca Lazarević – koncertPodeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar