Vest: PROŠLOST LjIGA I OKOLINE NA JEDNOM MESTU

PROŠLOST LjIGA I OKOLINE NA JEDNOM MESTU

PROŠLOST LjIGA I OKOLINE NA JEDNOM MESTU

Ljig je 25. aprila dobio jednu nesvakidašnju kancelariju u samom centru varoši. U pitanju je kancelarija za istraživanje prošlosti Udrženja „Čelnik“ iz Ljiga, čiji su članovi pokrenuli svakodnevni rad u Hadži Đerinoj ulici br. 4. Ovde će radnim danima u narednom periodu stalno raditi tri člana ovog udruženja u vremenu od 8 do 15 časova. Njihov zadatak biće detljno istraživanje prostora od Rudnika preko Ljiga i Ribnice pa do Kolubare, koji predstavlja jednu specifičnu kulturnu sredinu koja nikada nije obrađivana kao jedna celina, već kao više zasebnih oblasti.

PROŠLOST LjIGA I OKOLINE NA JEDNOM MESTU-0

U okviru ovih istraživanja, poseban naglasak biće na zavičajnoj istoriji, etnološkim odlikama, poreklu porodica i lokalnog stanovništva i njihovim kulturnim tekovinama. Takođe, u ovoj kancelariji prikupljaju se građa i artefakti za budući zavičajni muzej Ljiga i okoline, što je jedan od glavnih ciljeva Udruženja Čelnik. Uz ovu kancelariju, uskoro će biti otvorena još jedna kancelarija na Rudniku, gde će raditi čalnovi udruženja sa teritorije opštine Gornji Milanovac.

PROŠLOST LjIGA I OKOLINE NA JEDNOM MESTU-1

O svojim aktivnostima, članovi Udruženja Čelnik redovno pišu na društvenim mrežama, Fejsbuku, Instagramu i Jutjub kanalu, gde se mogu ispratiti najnovija dešavanja iz sveta prošlosti Ljiga i okoline.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar