Vest: Uveden brzi internet u Kalanjevcima

Uveden brzi internet u Kalanjevcima

Ministar Jovanović, obišao je danas selo Kalanjevci, kod Ljiga, u kojem su završeni radovi na izgradnji širokopojasne telekomunikacione infrastrukture i uveden brzi internet u prve kuće ovog sela.

„U selu Kalanjevci smo se uverili da uspešno napreduje jedan od najbitnijih projekata digitalizacije u Republici Srbiji koji realizuje Ministarstvo informisanja i telekomunikacija - izgradnja optičke, telekomunikacione infrastrukture kojom se obezbeđuje brzi internet, protoka preko 100Mb/s u ruralnim predelima naše zemlje. Ministarstvo je napravilo plan da se do kraja 2025. godine brzi internet uvede u više od 700 sela, da se u tu svrhu izgradi više od 4.700 km trasa optičkih kablova i da se poveže više od 120.000 domaćinstava i oko 720 školskih objekata. U Kalenjevcima je već 15 kuća iskoristilo mogućnosti i dobilo svoj priključak“, izjavio je ministar Jovanović.

On je ovom prilikom naglasio da se novim Zakonom o elektronskim komunikacijama koji je Narodna Skupština Republike Srbije usvojila krajem aprila ove godine, podstiče ulaganje u razvoj mreža visokih kapaciteta i protoka.

Širokopojasni internet je postao univerzalni servis, a zakonom je prepoznata uloga Vlade i predviđene su podsticajne mere kojima će se omogućiti da svaka kuća u Srbiji ima mogućnost pristupa brzom internetu.

Tokom posete OŠ „Sestre Pavlović“ u selu Kalanjevci, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je zajedno sa Telekomom Srbija opremilo školu sa laptop računarima. Pored ministra Jovanovića, događaju su prisustvovali i predsednik Opštine Ljig, Dragan Lazarević, načelnik Kolubarskog okruga, Miloš Milutinović i izvršna direktorka prodaje u Telekomu, Katarina Subotić.

Uvođenjem brzog interneta u selima obezbeđuje se dostupnost usluga elektronske uprave, digitalna nastava i digitalni sadržaji i u najmanjim, isturenim odeljenjima osnovnih škola u Srbiji, pokretanje biznisa i mogućnosti da se koristi elektronska trgovina kako bi poljoprivredni i drugi proizvodi bili dostupni u svakom trenutku preko interneta, kao i praćenje multimedijalnog sadržaja – više stotina televizijskih kanala, zabavnog i naučnog programa, sportskog i filmskog programa, fiksne i mobilne telefonije.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar