Vest: Na Svečanoj akademiji povodom Dana opštine Ljig dodeljena su najviša opštinska priznanja

Na Svečanoj akademiji povodom Dana opštine Ljig dodeljena su najviša opštinska priznanja

Na Svečanoj akademiji povodom Dana opštine Ljig dodeljena su najviša opštinska priznanja

 

SLAVNO DELO NAŠIH PREDAKA NEKA NAM BUDE UZOR

Zvanje „Počasni građanin“ posthumno dodeljeno heroju I svetskog rata pukovniku Živojinu Baciću.

Dobitnik najvišeg opštinskog priznanja Plakete „Đak kaplar“ penzionisani sveštenik Gojko Terzić.

U programu su učestvovali mališani iz Predpkolske ustanove „Kaja“, mlađe sekcije Kulturno-umetničkog društva "Ljig", glumci Lepomir Ivković i Boško Puletić...

„Ovo je dan kada se pre svega sećamo Kolubarske bitke kao jednog od najvećih vojničkih preokreta u istoriji ratovanja, koji se i danas izučava na svim značajnim vojnim akademijama u svetu, a koji se velikim delom odigrao na prostoru današnje opštine Ljig. Sećamo se naših predaka kojima je sloboda bila najsvetliji ideal“, obratio se prisutnima predsednik Privremenog organa Opštine Ljig Milomir Starčević.

Govoreći o planovima za budućnost, Starčević je rekao da su oni veliki, ali ne i nedostižni, naglašavajući da je duboko uveren da svako od nas želi na naš grad i naša opština budu lepše i uređenije mesto za život.

Na Svečanoj akademiji povodom Dana opštine Ljig dodeljena su najviša opštinska priznanja-0

„Očekuje nas mnogo posla: rekonstrukcije doma zdravlja i vrtića, završetak doma kulture, nastavak izgradnje putne infrastrukture, kao i realizacija drugih projekata od opšteg interesa. Neka nam slavno delo naših predaka bude uzor, putokaz i nadahnuće za neke naše male i velike pobede kojima ćemo sebi i generacijama koje dolaze ostaviti mogućnost da ostanu ovde i stvaraju svoje porodice“, istakao je u svom govoru Milomir Starčević.

Kao i svake godine, Opština Ljig nagradila je najuspešnije pojedince.

Osnovci Ljubica Karganović, Radoje Radovanović i Bogdan Marić nosioci su „Vukove Diplome“, dok su zvanje „Vukovca“ među srednjoškolcima zaslužili Neda Janković, Anđela Mitrović, Mateja Petrović i Jelena Đorđević. Bogdan Marić i Neda Janković dobitnici su priznanja „Đak generacije“.

Diplomu „Đak kaplar“ dobili su:

Marko Simić, vlasnik „Livnice Simić“ iz Moravaca.

Po završetku odbojkaške karijere, Marko je odlučio da ostane u rodnom mestu i pre 14 godina osnovao radnju čija je osnovna delatnost izrada odlivaka od sivog liva i svih vrsta čelika.

Porodični biznis Simića je jedan od najboljih primera kako se dobrim planom, strpljivim radom i pre svega poštenim odnosom prema zaposlenima, saradnicima, poslovnim prijateljima i lokalnoj zajednici stiče poverenje i dolazi do uspeha.

Nebrojeno puta „Livnica Simić“ pomagala je rad i funkcionisanje Odbojkaškog kluba „Spartak“ i učestvovala u brojnim humanitarnim aktivnostima koje su organizovane na području naše opštine.

Sanja Milovanović iz Kozelja, vlasnik je Poljoprivrednog gazdinstva „Milovanović“.

Njeno gazdinstvo bavi se preradom mleka. Mini-mlekara „Milovanović“ postepeno je napredovala i povećavala kapacitete, da bi danas na dnevnom nivou prerađivala oko 1000 litara mleka, otkupljujući ga od devet manjih priozvođača iz Ivanovaca, Brančića, Kozelja, Poljanica i Belanovice. Pored činjenice da je u pitanju porodični biznis, gazdinstvo ima šest zaposlenih radnika.

Neda Janković, Đak generacije Srednje Škole „Hiljadu trista kaplara“ iz Ljiga

Neda je velikim trudom i radom kroz četvorogodišnje školovanje ostvarila rezultate koji su joj doneli zvanje „Đak generacije“. Njen uspeh predstavlja svojevrsno priznanje i za ljišku Srednju školu koju je pohađala. Sada je brucoš Pravnog fakulteta.

Viktor Uskoković iz Ljiga, svetski je prvak u karateu.

Najviše opštinsko priznanje, Plaketu „Đak kaplar“ dobio je penzionisani sveštenik Gojko Terzić.

U obrazloženju predloga za dodelu Plakete, između ostalog stoji:

„Cvetanovački sveštenik, koji je na službu u ovo selo stigao pre tri decenije, vrlo brzo je svojom neposrednošću i iskrenošću prirastao za srca parohijana. U svetovnom životu sebe je uvek video kao jednog od onih sa kojima deli sve što čini svakodnevicu običnog čoveka, dok je u crkvi bio neprikosnoveni autoritet, kako za ljude koji su tu došli da potraže duhovnu radost ili utehu, tako i za sveštenike, vladike i druge poslenike Crkve Hristove..

Narod je vrlo brzo uvideo da je u ocu Gojku dobio dar od Boga, pa je on vrlo postao i do dana današnjeg ostao „naš Gojko“. Tadašnja Šabačko-valjevska eparhija dobila je, između ostalog, jednog od najboljih pojaca SPC.

Istinski misionar vere Hristove i istovremeno uzoran suprug, otac, deda, Srbin... čovek.“Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar